Публикации

Чай за паник атаки и безпокойство

чай за паник атаки и безпокойство

Чай за паник атаки и безпокойство

чай за паник атаки и безпокойство

Има комбинации от билки, които се случват именно поради крайната необходимост и търсене. Такава е и историята на този чай за паник атаки и безпокойство, който се налага да правим все по-често в Знахария. Последните няколко години за мен са изключително симптоматични  по отношение  на факта, че броя на хората страдащи от тези състояния главоломно расте! Можем дълго време да говорим за причините, а те са доста…като започнем от качеството на храна, която поемаме и стигнем  до хроничният стрес, на който сме подложени ежедневно.  Истината е, че ни се налага да се адаптираме бързо,  но не винаги ресурса в нас достига и се налага да бъдем подпомогнати. Смисъла, който влагам  казвайки това имам  предвид помощ от основният източник – Земята…

Тази билкова разработка, която ще ви представя е и като апел  – доверете се първо на природата, а  в краен случай допускайте медикаментозно лечение, тъй като за съжаление, в моята практика не съм видяла нито един човек излекуван от безсъние и паник атаки с фармацевтични продукти, даже напротив – негативните състояния увеличават своята продължителност и интензитет. За това също може да се поговори доста, но аз не искам да акцентирам в една сложна научна статия за това, как антидепресантите и сънотворните влияят върху мозъчните структури и био-химизъм, респективно на  черен дроб и бъбреци. Всъщност безпокойството, безсънието и паник атаките все повече се лекуват чрез алтернативни методи, което разбира се включва и добра психотерапия. Подхода е комплексен и е свързан с физически, дихателни и поведенчески практики, често съпроводен с прием на добавки и билки. чай за паник атаки и безпокойство

Долуописаният чай за паник атаки и безпокойство – „Знахария“ е неотменен в моята практика като терапевт. Искам да подчертая, че  приема на чая в комбинация на вит. Б комплекс, магнезий и Ашваганда на Herbal Hills дават чудесни резултати. Лимоновият мехлем с лавандула, който се втрива в областта на слепоочията и основата на носа преди сън, също препоръчвам като допълнително средство. Мехлема е с базови масла от карите и кокос в комбинация от лимонова есенция и био – органично масло от лавандула.

Разбира се всеки случай е индивидуален и в личен контакт се доизясняват индивидуалните препоръки. Но ето го и нашият чай за безпокойство, безсъние и паник атаки. Ще ви се стори интересен и факта, че тук обръщам специално внимание на поведението и душата на всяка билка, нейната символика и послание. Всяка една дадена ни от природата има такова, но тук, имайки  предвид факта, че говорим за финни и деликатни проблеми свързани най – вече с нашето душевно  и емоционално състояние, то вие самите ще се убедите, че посланието и символиката на билките са в сърцевината на тяхната лечебна сила съотнесена към здравословният проблем.

Жълта комунига: Това е билката която задължително присъства в моите релаксиращи смеси, но много премерено дозирана. Противоболковото и успокояващо действие, както и факта, че облекчава повишената възбудимост и безсъние, се дължи на съдържащите се в растението кумарини (Експериментални и клинични изследвания доказват, че кумарините потискат централната нервна система, притежават противогърчово действие). От друга страна, множество опити установяват, че кумарините на комунигата подобряват условнорефлекторната дейност при експериментално предизвикана енцефалопатия (разстройство или заболяване на мозъка). В нашата народна медицина комунигата се използва за лечение на главоболие, повишена възбуда на нервната система, неврастения, хистерия, нервни припадъци, безсъние,  климактерични нервни оплаквания и др. Комунигата е с цвят символизиращ светлината и топлината. Цвят жълт!

Страшниче: Когато го наблюдаваш в дивата природа, то ще си кажеш, че се крие от някого, прокрадващо се изпод пропуканите скали…то страшничето е получило своето име именно заради това. Нежното и деликатно растение от векове е било познато на лечителите и широко се е прилагало в отварите на старите знахари. Листата  се използват като успокоително средство при силна уплаха, страх и неврози. Страшничето помага  при безсъние, особено когато безсънието е в следствие на  страхови състояния. Освен това дава изключително добри резултати  при косопад.

Лимонова Маточина: Тя присъства в редица лечения не само когато става дума за нервната система. Маточината е изключително гъвкава билка, тя има много специфично качество да обединява и балансира. И тъй като принципа, който аз застъпвам в работата си с билките е свързан най – вече и  с посланието което носят, то маточината е задължителна.

Всяка билка има поведение и когато имаме страдание свързано с липса на адаптация към света около нас – депресия, паник атаки, безпокойство, то ние трябва да търсим онова в природата, което може да ни огъвкави и балансира. Маточината расте на проветриви и балансирани чисти места, близо до ручейчета и реки. Обича места с ИН енергия т.е. сенчести. Хората с гореописаните страдания инстинктивно се стремят именно към прохлада и сумрак. За това и старите знахари са я наблюдавали и впоследствие ползвали при лекуване на повишена нервност, депресия, истерия, безсъние, спазми в корема, изстръпване и др. Цветът на маточината е в наситено до бръмбарово зелено. Един от най – успокояващите цветове за хора в такова състояние.

лимонов мехлемЛавандула: Всички знаем за нея. Лавандулата е кралицата в релаксиращата аромотерапия. Толкова много можем да напишем за вълшебната билка на елфите. Билката на древността, лавандулата винаги е присъствала в религиозната култура и митология. Има предание свързано със стария завет,  че за да облекчи живота на земята на пропъдените от рая Адам и Ева, Бог им дарил полезни тревици, като първи били  розмарин и лавандула – розмарин за да поддържа  духа и лавандула за наслада на душата. Рядко влиза в комбинация за запарки, но аз задължително я използвам, тъй като обикновено хората страдащи от нервна възбуда,  неврастения, безсъние и др. имат и сериозни стомашни проблеми и често гадене, а лавандулата обединява в себе си качествата да релаксира, успокоява гладката мускултура и спазмите. Чудесно средство срещу безсъние, главоболие и невроза. Лавандулата е билката с най – удивителният цвят, от син до лилав. Много хора споделят, че само гледката на лавандулови полета ги релаксира и успокоява. Сигурно знаете, че цвета на всяка билка също се съхранява в паметта на водата случваща отварата.

Корен от дилянка: Едва ли има човек, който не е чувал за уникалните лечебни качества на корена на валерианата. Разгръщайки старите тефтери, то се оказва, че дилянка е позната от древни времена да успокоява и опиянява. Днес тя присъства в множество медикаменти за облекчаване на сърдечните спазми, високото кръвно, нарушения на сърдения ритъм. Когато видите това удивително растение в природата ще се убедите във факта, защо Боговете са го дарили да лекува финните и деликатни струни на човешката душа. Валерианата е едно от най – нежните билки, в розов цвят… цвета, който както и останалите изброени е водещ в цветотерапията при неврози и др. психосоматика.

Плодовете на Глог: Също добре познат в народната медицина, глога все повече и повече присъства в  различни медикаменти и тинктури свързани с лечение на сърдечния мускул, възстановяване на  сърдечен ритъм, безпокойство, нервност, безсъние и др. Доказал е своя положителен ефект върху  периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове. И не само…знаете ли, че символиката на глога е СИЛА И ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Бодлив и устойчив на влияния, то глога е една от най – издръжливите билки. Плодовете трудно изгниват и хващат мухички и могат да са свежи до късна есен. Това негово качество го  прави незаменим в чая, тъй като еманацията за сила е от решаващо значение по пътя на случването на вашия  баланс. В езическите учения считан за свещено дърво, глог се е използвал не само за успокояване на душата, но и като  амулет срещу духове и магия. Умението да направиш успешен чай за душата се състои в това, да чуеш какво ти нашепва билката и да предадеш посланието на човека в нужда……… Доверете се и дайте шанс на себе си…

Начин на приготвяне и консумация:

За безсъние – 1с.л. от билките завират в 250мл. вода за 2 мин. Престояват 10-15мин. Прецеждат се и се изпиват преди сън. За безпокойство, препоръката за приготвяне е същата, но с 2с.л.+500мл. Като количеството се изпива за деня, на три пъти.