Публикации

Полезни, но и опасни!

отровни

отровниОще от древни времена за хората е било известно, че растенията притежават лечебни свойства, без да са имали представа на какво може да се дължи благоприятният им ефект.

Днес, благодарение на напредъка на технологиите и науката, е известно на какво се дължи полезният ефект на растенията, а именно на синтезираните от тях вторични метаболити или наречени още – биологично-активни вещества.

Въпреки, че именно заради тези съединения растенията се използват за лечебни цели, не всички биологично-активни вещества оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве. Някои от тях са силно токсични в ниски концентрации, други пък имат полезен ефект при определени концентрации.

Растенията, с които ще се запознаете в настоящата статия са често срещани на територията на България и Европа и действително се употребяват в народната медицина. Наред обаче с тяхното благоприятно действие, тези растения са източник на биологично-активни вещества, които са токсични за човека и гръбначните животни! Именно заради това е добре да се избягват или ако се налага употребата им, то задължително да е под контрола на специалист.

отровни

Татул (Datura stramonium)

Татулът е едногодишно растение, принадлежащо към сем. Картофови (Solanaceae). Счита се, че родината на татула е Мексико, но много бързо е пренесен в цяла Европа, където днес расте като плевел.

Татулът е изключително богат на алкалоиди, на които се дължи както токсичния, така и благоприятния му ефект.

В Америка местните индиански племена са използвали татула в различни свещени ритуали, тъй като получавали видения и вярвали, че така комуникирали с онова, което е невидимо за сетивата.

Сега е известно, че тази употреба на татула се дължи на халюциногенния ефект на алкалоидите. Екстракт от татул се приема при астма и инфекции на синусите, както и при изгаряния и рани по кожата.

Задължително трябва да се избягват семената на растението, тъй като имат най-високо съдържание на алкалоиди и съответно са силно токсични.

Змийско мляко (Chelidonum majus)отровни

Змийското мляко е добре известно растение още от древността, когато се е прилагало за лечение на язви, инфекции на черния дроб, хронични бронхити, астма и др.

В България змийското мляко е разпространено почти навсякъде, дори в малките градове, край изоставени постройки.

Характерна особеност на билката е сокът на стъблото, който е с наситено оранжев цвят. Сокът се прилага външно за премахването на брадавици.

Змийското мляко е изключително богато на различни видове алкалоиди – хелидонин, сангвинарин, берберин, протопин и др.

Установено е, че както грубия, така и пречистения екстракт от змийско мляко проявява редица полезни ефекти – противовъзпалителен, антибактериален, имуномодулиращ, хепатопротективен и антитуморен.

Освен алкалоиди, растението съдържа и други биологично-активни вещества като феноли, флавоноиди и сапонини.

Полезното действие на билката вероятно се дължи на синергичния ефект на синтезираните биологично-активни вещества. Все още обаче не е ясна активността на екстрактите от растението върху черния дроб, тъй като оказват както хепатопротективен, така и хепатотоксичен ефект.

Всички части на растението змийско мляко съдържат високи нива на алколоиди и поради това, преди да се използва билката е задължително да се консултирате със специалист.

Лудо биле (Atropa belladonna) отровни

Лудо биле е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към сем. Картофови (Solanaceae). Обитава сенчести места, предимно сред букови дървета и храсти.

Плодовете на растението са с характерен черен цвят и могат много лесно да се сбъркат с тези на други растение (най-вече кучешкото грозде). Плодовете са отровни и в никакъв случай не бива да се консумират!

Билката има интересна история по отношение на употребата ѝ в миналото. Наименованието „belladonna” идва от употребата ѝ в Италия, където младите жени са пили сок от плодове на лудо биле за разширяване на зениците, което ги правело да изглеждат изключително красиви и обаятелни.

Лудото биле съдържа предимно алкалоиди, на което се дължи и славата ѝ на едно от най-отровните растения в Източното полукълбо. Съдържа атропин, скополамин, хиоцианин, беладонин и др. Притежава благоприятно действие при астма, язви, хемороиди, паркинсонова болест и др.

Макар и лудото биле да се е използвало в медицината като силно обезболяващо средство, алкалоидите, които съдържа имат непредсказуем ефект и в никакъв случай билката не бива да се използва в домашни условия!

Съществуват много растения, които притежават както благоприятни свойства, така и токсични и употребата на екстракти, приготвени от такива билки трябва винаги да е по лекарско предписание и контрол.