Публикации

Врабчови чревца – лек при инфекции на пикочните пътища

врабчови чревца

врабчови чревцаВрабчови чревца (Stellaria media) е едногодишно растение, принадлежащо към сем.Карамфилови (Caryiophyllaceae). Среща се из влажни места, поляни, ниви до 1500 м надморска височина.

Въпреки странното си наименование, растението е красиво и нежно, с характерни дребни, бели цветове и не е случайно, че в някои страни в Европа го наричат звездица, а у нас е познато още като вражалка, мишакиня и др.

Отличителен белег на растението е наличието на власинки само по едната страна на стъблото и по това може да бъде разграничено от останалите видове от този род, които много си приличат.

Билката присъства и в различни народни поверия като средство за защита и разваляне на магии. В някои страни хората са смятали, че чрез билката могат да предвидят какво ще бъде времето навън. Това вярване идва от факта, че при слънчево време цветовете на растението са широко отворени, но при облачно време се затварят.

В етномедицината врабчови чревца се е прилагала предимно външно при рани, леки изгаряния, кожни неразположения като дерматити, екземи и псориазис. Сега е известно, че тази употреба се основава на противовъзпалителния и болкоуспокояващ ефект на билката.

Установено е, че растението съдържа фенолни киселини, флавоноиди и сапонини, с което се обосновават свойствата на билката при лечение.

Освен за медицински цели, врабчови чревца се е използвала и продължава да се използва и като храна, поради високата си хранителна стойност. Установено е, че съдържа голямо количество аскорбинова киселина (витамин С), есенциални мастни киселини (в частност гама ланолинова киселина), ниацин, рибофлавин (витамин В2), тиамин (витамин В1), бета каротен (витамин А), калций, цинк, магнезий и др.

врабчови чревца

Освен това растението е богато и на аминокиселини, някои от които са есенциални за човека и животните.

Приемана вътрешно, билката може да окаже благоприятен ефект при храносмилане, тъй като подпомага метаболизма. Противовъзпалителните свойства правят отварите от врабчови чревца подходящи при възпаление на пикочните пътища, цистити, както и при състояния на очите като глаукома.

Тинктура или чай от билката може да се приема и за лечение на ревматизъм, а външно може да се приема за облекчаване на ревматоидни болки.

Освен всички изброени благоприятни ефекти, отварата от врабчови чревца има и очистително и тонизиращо действие. Подходящо е да се приема след тежък физически труд или преумора, както на тялото, така и на очите.

Използват се корените и надземните части на билката. Поради повсеместното си разпространение е добре да се бере от чисти райони, където липсват замърсители на въздуха и почвата.

Въпреки, че не са установени токсични ефекти от приемането на билката, поради съдържанието на сапонини, при прекомерна употреба може да предизвика натравяне!

Рецепта при пикочо-полови инфекции:

Начин на приготвяне – 2 супени лъжици суха билка се запарват с 500 ml. вряща вода и се оставят да врят на бавен огън 5 – 6 минути. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден.

Подобни публикации