Публикации

Чай за кашлица

чай за кашлица

чай за кашлицаДойде Есента, а с нея  се увеличиха оплакванията от белодробни заболявания – бронхит, пневмония, алергии…най – вече от влагата, настинки и др. Комбинацията от билки, които съм подбрала тук  е дала най – много резултат в моята практика с хората, като чая препоръчвам, не само, когато има изявена клинична картина, но и при първите симптоми на настинка и грип със суха или влажна кашлица. Избора ми на билки е изключително целенасочен и се дели на три основни групи – Слузоотделящи (съдържащи секретолитици – слез и ружа),  Антисептици на дихателните пътищата  (мащерката – билка съдържаща етеричното  масло тимол, което се отделя и от дихателните пътища и там действа като антисептик и повишава локалният имунитет, особено подходящо за деца и боровите връхчета, които долу ще опиша по – подробно)  и  Отхрачващите (широколист живовлек, драка и роза). Те са разделени и обединени, и по своите предпочитания в природата. Една част от билките обичат влагата, другите сушата, трети топлината, четвърти прохладата. Винаги подчертавам, че чайовете на Знахария са подбрани на принципа на поведението на билките в природата, и именно това поведение лекува и поведението на болестотворните процеси в нашият организъм. Не случайно всяка моя лична статия е съпътствана със специфична информация за всяка билка, това прави информацията на Знахария коректна и достъпна, така че вие сами да приготвите своя лечебен чай. Всеки чай съм комбинирала и с допълнителен билков екстракт в случая за оптимален ефект и възстановяване, може да комбинирате чая с екстракт от Свещен босилек. За мен, но и не само,  Босилека е хилядолетна и универсална билка, на базата на който са възниквали цели направления в древната народна медицина, като започнем от Аюрведа, която му отрежда почетно место. Днес голяма част от фармацевтичните продукти  за гърло и кашлица се съдържа екстракт от босилек. Тази комбинация от хранителна билкова добавка и чай ви гарантира пълно възстановяване в борбата ви с инфекциозни, бактериални и вирусни заболявания на белия дроб и горните дихателни пътища.чай за кашлица

Лечебна Ружа – корен: Лечебната Ружа е билка, която можем да срещнем по влажните крайречни и мочурливи райони. Любовта и към влагата считам, е накарало ружата добре да я познава…. Старите знахари казват, че за да излекува ружата влагата в нас и да втечни секретите в белите ни дробове трябва да търсим корени на поне две годишни растения. Тогава са взели от земята достатъчно, за да имат силно противовъзпалително и слузоотделящо  действие. Слузното вещество, което корените съдържат действа смекчаващо при възпаление на дихателните пътища, задух и секрети. Във вода тези вещества набъбват и образуват желатиноподобна слузеста маса, която образува защитна покривка върху възпалените лигавици и предпазва сетивните нервни окончания от дразнещите вещества като намалява кашлечния рефлекс и подпомага оздравителния процес.

Слез – цвят: Едногодишно растение, понякога може да живее и по няколко години. Можем да го видим  по буренясали места, развалини, изкопи, край пътища и из тревисти места. Наблюдавайки поведението на билката, то веднага ни навежда на мисълта, че щом тя расте на влажни, изоставени, буренясали райони, то  тя е идеален помощник за заболявания със застоен и хроничен характер. И ето, когато имаме задръжка на секрети, кашлица в качеството на застопорени  процеси, когато не можем да извадим нещо от себе си, то слеза, със своята уникална функция да втечнява, смазва и изчиства е моя втори избор. Цветовете и листата му съдържат слузно вещество, танини и др., които имат спазмолитично, противокашлично, седативно/ успокоително/ действие.

Мащерка: Мащерката е една от билките в народната медицина с най – много история и изключително широко приложение. По – горе споменах, че уникалните и специфични етерични масла, които съдържа мащерката я прави изключителен адаптоген, антисептик, със силен локален имуностимулиращ ефект. Дори и фармацевтичната индустрия използва извлека от мащерка за почти всички  продукти за бронхит, пневмония, кашлица и много, много други. Мащерката е топлолюбива и обича слънцето, топлите и уютни балансирани райони, откритите поляни…. Природата ни подсказва, че вложена в отвара, то тя ни релаксира, балансира, успокоява, затопля…

Борови връхчета:  Иглолистните дървета са чудото на планетата. Растат на високо, студено, издържат и не губят свежестта си в нито един от сезоните, имат изключителни потребности от вода. Природата на иглолистните да дишат и да дават въздух е неподправена именно поради тази причина, етеричните масла на иглолистните са първи помощници когато имаме проблем с това тялото ни да поема въздух. Независимо дали проблемите са в горните или долните дихателни пътища, дали става дума за хрема, синузит, фарингит, ларингит, пневмония или бронхит, отварата или маслото от борови връхчета са доказали своята сила и лечебен ефект. Познати още от древността, от времето на Хипократ в народната медицина на много народи боровите екстракти и терпентиновото масло от смолата на бялия бор се използват срещу заболявания на бронхите и белите дробове именно заради антисептичните и бактерицидни свойства, чрез инхалации се използва за лечение на трахеите и бронхитите, а отварите от билката активира секрецията на бронхиалната лигавица, потиска възпалителния процес и лекува кашлица.чай за кашлица

Широколист Живовляк: За Живовляка може да прочете изумително много. Списъка със сериозното приложение на тази билка често възприемана като бурен е безкраен, като започнем от лечение на белодробни заболявания, на храносмилателната система, кожни и много, много други. Още през XII в.пр.н.е. билкари в Китай са считали билката за безценна и са я продавали изключително скъпо. Може да откриете в старите книги и на нашите билкари множество рецепти и информация.  Живовляка е неотменна част и от моя чай наблюдавайки характера му…Буквално всяка  от  200 разновидности на живовляка са еднакво лечебни и полезни. Той расте особено добре на бедни, каменисти почви като пътища и горски пътеки.  И ето идва ред и за неговата роля тук…след като слузта и ружата свършат своята работа по втечняване на секретите, бора и мащерката подпомогнат имунитета и действат противомикробно, то живовлека ще ни помогне да изхвърлим ненужното и задържаното в нас под формата  на храчки и секрети. Това е само една много малка част от всичко, което живовляка ни дава….

Роза  – цвят: Почитанието към този удивителен цвят е навсякъде по света. Освен със своите естетични и козметични свойства обаче, България е благословена да бъде родината на най – красивото и в същото време изключително лечебно растение. Освен силно антисептично действие, розата успокоява спазмите и благоприятства  по – лесното отделяне на секретите. Помага при редица белодробни заболявания, при задух, астма и др. Уникалното етерично масло на розата е сериозен антисептик, балансьор, слузооттделящ, изчистващ и възстановяващ.

Драка(паричка): Драката е в класа на универсалните билки, които са постоянни в моята практика. Тази билка участва във всички лечения на горни и долни дихателни пътища, имаща свойството да противодейства на всякакъв вид кашлица, независимо от произхода и…Този бодлив храст със сух плод под формата на паричка или забележете…форма на сливицата в човешкото гърло я прави отличник, когато симптоматиката е свързана със суха, дразнеща, деряща, магарешка или спастична кашлица.

!!! Белият дроб поема въздуха отвън, така както храносмилателната ни система прави с храната…всяка билка подбрана тук има пряко отношение и към лечение на болести на храносмилателната система. Където и да прочетете, ще откриете, че босилека чисти паразитите от червата, ружата, слеза, мащерката, бора, розата, драката, живовляка са и основни билки при лечение на язва, гастрити, колити и др.  Вие може прекрасно да комбинирате изброените билки и за тази цел.

Подобни публикации