Публикации

Препоръчителни билки и храни за добра орална хигиена

орална хигиена

орална хигиенаЛошият дъх (халитоза) най-често се дължи на лоша зъбна хигиена. Участват също и други фактори като заболявания на венците, гниене на зъбите, интоксикация с тежки метали, инфекции на дихателната система, неправилно хранене, запек, тютюнопушене, висока температура, диабет, бактериална инфекция в устата, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, стрес.

Лошият дъх може да се дължи също на натрупване на токсини в храносмилателния тракт, на заболявания на слюнчените жлези. Диетите, злоупотребата с алкохол и лечебното гладуване също могат да причинят лош дъх. Сутрин той се дължи на обезводняването и намаленото количество слюнка, необходимо за отмиването на бактериите от устата.

Спазващите диети или провеждащите лечебен глад имат лош дъх, тъй като липсата на храна принуждава организма да разгражда запасите си от мазнини и белтъчини за енергия. Метаболитните отпадъци, които се получават от този процес, имат неприятен мирис при издишането им от белите дробове.

Важни хранителни вещества, които помагат за отстраняване на проблема:

  1. Овесени трици или люспи от индийски живовляк. Последният се нарича още псилиум  и разтворен във вода образува гел, който почиства вътрешните стени на тънките черва и дебелото черво и подпомага процесите на изхвърляне на токсини от храносмилателния тракт. Двете храни са взаимозаменяеми и се препоръчва по една супена лъжица на ден в сок или вода.
  2. Хлорофил – богати източници са сок от люцерна, троскот или ечемик. „Зелените напитки” са един от най-добрите начини за отстраняване на лошия дъх.
  3. Чесън на капсули – действа като природен антибиотик, унищожава чуждите бактерии в устата и дебелото черво. Използвайте безмирисна форма!
  4. Цинк (до 100мг дневно) – неутрализира серните компоненти, които се явяват честа причина за лош дъх.

Полезни билки:орална хигиена

  1. Люцерната осигурява хлорофил, очистващ кръвообръщението и дебелото черво. Може да се приема на прах, разтворена в течност или на таблетки.
  2. Използвайте смирна (за миене на зъбите и изплакване на устата), мента, розмарин и градински чай. Внимание: Не използвайте градински чай, ако страдате от епилепсия или гърчове!
  3. Дъвчете стръкче магданоз след хранене. Той е богат на хлорофил и освежава дъха.
  4. Пийте чай от анасон или резене.
  5. Приемайте карамфил на чай или таблетки – подобрява цялостно функцията на храносмилателната система.

Препоръки:

  1. Преминете на петдневна диета от сурови храни. Поне 50% от храната ви дневно да е непреработена.
  2. Пийте много вода
  3. Избягвайте следните храни – солена риба, чесън, лук, колбаси, синьо сирене.
  4. Пийте сутрин на гладно изцеден лимонов сок, разреден с вода.
  5. Използвайте специални конци за почистване на зъбите – четката не може да отстрани остатъците от месо и влакна между зъбите.

Лошият дъх може да е признак на друг здравен проблем. Консултирайте се с вашия лекар, ако гореописаните препоръки не дадат резултат.