Публикации

Бергения – разрушителя на камъни в бъбреците

бергения

бергенияBergenia ligulata (позната още в традиционната  индийска медицина като Paashaanbhed, Prashanbheda) е растение от семейство каменоломкови. То се среща най-вече в умерените Хималаи от Кашмир до Бутан.

Химични съставки:

Бергенията съдържа фенолно съединение bergenin и  afzelechin, phenolic compound bergenin, арбутин, катехин, галова киселина, нишесте (19%), минерали, витамини, албумин (7.75%), глюкоза (5.5%), слуз, пепел.

Разпространение и употреба:

В Южна Азия, най-вече Индия и Пакистан, Бергенията е може би най-известното средство за прочистване на бъбреците и подобряване на състоянието на пикочните пътища. Името на растението на санскрит говори само за себе си – „Pashanbheda“ означава „разрушител на камъни“. Използват се всички части на растението, но особено ценени са  корените. Прилагането на корените й за тези цели е съществувало в продължение на хиляди години. През последните десетилетия активно се изследва фитохимичният състав и се извършват различни клинични изследвания.

Учените са установили, че основният компонент на корените на растенията наречен bergenin (bergenine) е диуретик и може да инхибира образуването на калциев оксалат, минерала от които се образуват по-голямата част от камъните в бъбреците. Изследователите заключават, че тези данни рационализират използването на растението за уролитиаза. Уролитиазата е наличието на камъни в бъбреците в която и да е част от пикочните пътища, включително уретерите и пикочния мехур. Почти около 80% от тези камъни се състоят от калциев оксалат и фосфат.  Скоростта на рецидиви на уролитиаза без предпазна или превантивна терапия е приблизително 10% годишно.

бергения

Епидемиологичните проучвания разкриват, че на уролитиазата са по-податливи  мъжете (12%), отколкото жените (6%). Уролитиазата е многостранен процес, който включва кристална нуклеация, агрегация и растеж на неразтворимите частици. Предполага се, че урината се насища с неразтворими материали, което води до образуване на кристали и агрегати, за да се образува камък.  Уролитиазата се нуждае от превантивна и лечебна терапия, тъй като има висока честота на рецидиви на бъбречни камъни.

Алкохолният екстракт от Бергенията има значителни противовъзпалителни, аналгетични, диуретични, антиспазматични и антисептични свойства и успокояващ ефект. Подпомага нормалното функциониране на простатата. Пречистената фракция на лекарството показва силна антибактериална активност.

Растението се събира през август – септември, изчиства се от външната мръсотия и се изсушава на проветливо място, където няма замърсяване.

Прилага се перорално под формата на сух прах, във формата на хранителна добавка, два пъти дневно сутрин и вечер, преди хранене или 1 час след хранене.

Противопоказанията, които са отчетени са: индивидуална непоносимост, бременност, кърмене. Билката може да понижи кръвното налягане, така че хората с хипертония трябва да го приемат с повишено внимание. Бергенията днес се използва като съставка на билкови лекарствени препарати, предназначени за лечение на уролитиаза, цистит, пиелонефрит, простатит.

Продукти, съдържащи Бергения (Bergenia ligulata):

Подобни публикации