Публикации

Родиола (Златен корен) – сила от севера

родиола

родиолаРодиола (Rhodiola rosea) или Златен корен е забележителна билка, която има продължителна и разнообразна история на употреба. Растението подсилва нервната система, помага за справяне с депресията, увеличава издръжливостта на тялото при физически натоварвания, подобрява паметта, улеснява процеса на редуциране на наднорменото тегло и благоприятства сексуалната функция.

Древногръцкият лекар и един от най-прочутите фармаколози на древността – Педаний Диоскурид още през 77 година от новата ера документира медицинското приложение на билката, която нарича – „Rodia riza” в своя класически научен труд – De Materia Medica.

Счита се, че викингите до голяма степен били зависими от Родиолата, която повишавала тяхната сила и издръжливост, а китайските императори изпращали експедиции в Сибир, за да донесат от „златния корен” – безценен за приготвянето на лекарства. Монголските лечители използвали билката против туберкулоза, дори и рак.

Родиолата и още няколко растения са били обект на секретните научни проучвания на бившия СССР, целящи да спечелят военната надпревара със Запада.

Депресия:

При проведени експерименти с животни е установено, че екстракт от Родиола ускорява транспортирането на серотониновите прекурсори – триптофан и 5-хидрокситриптофан в мозъка. Серотонинът е един от обстойно изследваните невротрансмитери и е свързан с функции като: контракциите на гладката мускулатура; температурната регулация; апетита; усещането за болка; поведението; кръвното налягане; дишането и др. Когато е в балансирани стойности, серотонинът дава превес на чувството за задоволеност и умствено спокойствие. От друга страна прекалено ниските или високи нива на хормона се свързва с нарушения, като депресията. Това е причината руските учени да изучават билката, самостоятелно и в комбинация с други антидепресанти, с цел производство на медикамент за подобряване на психическото състояние, предназначен предимно за жителите на северните региони, където са лишени от слънчева светлина през голяма част от годината.

родиола

Стрес:

Родиола отдавна се счита за един от най-мощните адаптогени. Адаптогените са натурални растителни субстанции, които повишават т.нар. – „неспецифична устойчивост на организма” и нормализират функциите в тялото. Когато възникне стресова ситуация, приема на адаптогени води до генериране на висока степен на Обща адаптивност (неспецифична устойчивост на организма), която позволява на нашата физиология да се справи с предизвикателството по един „по-находчив и изобретателен” начин. Една от теориите е, че адаптогените повишават способността на клетките да произвеждат клетъчно гориво и да го използват по-ефикасно.

Учените са открили, че приема на Родиола влияе на нивата на моноамините и в този смисъл може да удачен избор за лечение на клинични състояния, които се характеризират, като – дисбаланс на моноамините в централната нервна система. Това заключение е в съответствие с руските твърдения за подобрение в състоянието на пациенти, страдащи от депресия и шизофрения. Съща така се предполага, че проучванията в области, като – сезонното емоционално разстройство, фибромиалгия (характеризира се с депресия и тревожност, нарастваща болка или чувствителност в определени точки на тялото; все още причините за заболяването не са напълно известни), синдрома на хронична умора и други са напълно оправдани. Родиола се използва успешно при астенични състояния, като: намалена работоспособност; смущения в съня; слаб апетит; раздразнителност; главоболие и умора.

Учените продължават да изучават растението във връзка с потенциала му да повишава физическата издръжливост и психическата устойчивост на организма.

Подобни публикации