Публикации

Свещен босилек за справяне със стреса

свещен босилек
Свещен босилек

Свещен босилек – най-доброто средство да се справим със стреса и проблемите, които произтичат от него.

Свещен босилек или „еликсир на живота“

Когато стане дума за  Тулси или Свещен босилек, то му се отрежда ключова роля в нетрадиционната медицина, Аюрведа, холистичните направления, както и в нашето българско билкознание. Първите източници, които говорят за Тулси ни отвеждат на  Изток, където се използва от хилядолетия…древните веди, благодарение на които е съхранено знанието за първата медицина в света  – Аюрведа, вярват, че дъхът на богинята Туласи е във всяка билка по света, та и в чест на нея, кръстили и онази билка, която считали за универсална…Тулси…

Свещеният босилек е сериозен адаптоген днес, в замърсената среда, в която се налага да живеем и към която се стремим да се адаптираме ежедневно. Отличава се със силен аромат и е обявен за „еликсир на живота“, тъй като се счита, че неговата употреба води до дълголетие.

Използва се като средство срещу главоболие, настинки, възпаления, стомашни разстройства, сърдечни заболявания, различни форми на натравяне и малария.

Обикновено се приема в различни форми – като билков чай, в сухо състояние, капсули или директно се консумират пресни листа от растението.

Любопитно е, че векове наред изсушените листа на Свещеният босилек са се използвали, за да се отблъскват насекомите.

Билката е изключително ефективна за хора, подложени на ежедневен стрес,  спортисти и  хора с голяма физическа активност.

Приложение на Свещения босилек

Листата на Свещения босилек имат изключително широко приложение:Лечение срещу стрес

  • Предпазва от стрес;
  • Противовъзпалителни свойства;
  • Укрепва имунната система;
  • Антиоксидантно действие;
  • Кислородът достига по-лесно до клетките;
  • Действа като тоник на нервната система;
  • Подпомага работата на сърцето, нервната система и засилва имунитета;
  • Защитава от стрес всички клетки на организма;
  • Защитава от радиация;
  • Помага при натравяне.
  • Основно средство при лечение на заболявания на горни и долни дихателни пътища.
  • Силно противопаразитно действие.

 

Може да прочетете също: Свещен босилек – несравним в битката срещу паразити и гъбички

 

Свещеният босилек се използва и като средство срещу главоболие, настинки, възпаления, стомашни разстройства, сърдечни заболявания.

Всички тези ползи от употребата на Свещен босилек са клинично изследвани. Множеството  анкети сред хора, които са приемали билката във вид на капсули  потвърждават положителните резултати.

Полезно действие оказва билката в борбата с раковите заболявания. Тя се използва за намаляване на вредите върху организма, когато се провежда лъчетерапия.

Билката е мощен съюзник срещу стреса, който се характеризира с различни страдания, като безсъние, психосоматика от различен характер, невралгия, отключване на болестни процеси с фатален край и др. Именно способността на босилека да подпомага притока на кислород  до всички органи го прави уникален и задължителен в нашето ежедневно меню или като профилактика.

Билката няма странично действие и е изключително ефективна за спортисти и физически активни хора.

Подобни публикации