Публикации

Билки за кръвоносните съдове на мозъка – превенция на инсулт

билки за кръвоносната система

билки за кръвоносните съдовеЧовешката кръвоносна система е крехък механизъм. Тя се влияе от фактори, които включват диета, навици, двигателна активност, външна среда. Съдовете стават по-нееластични с възрастта, губят тонуса си, запушват се в следствие на висок холестерол и други натрупвания. В резултат на това се развиват хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, съществува риск от инфаркт и инсулт.

Мнението, че проблемите с кръвоносните съдове се появяват само при възрастни хора, е погрешно. Също така е често срещано погрешното схващане, че почистването на съдовете е от значение само за хроничните пациенти.

Ние се грижим за нашия външен вид –  измиваме лицето си, косата и тялото си, почистваме зъбите два пъти на ден и това се счита за норма. Докато вътрешните органи са принудени да се справят самостоятелно с натрупаните боклуци. Но не винаги организмът има достатъчно ресурси за това.

Ето защо от 30 годишна възраст хората започват да се уморяват бързо, стават апатични и мързеливи,  оплакват се от намаляване на производителността, главоболие, високо кръвно налягане. Периодичното почистване на съдовете с народни средства ще върне тялото ви във форма и ще предотврати много опасни заболявания (коронарна болест на сърцето, съдова ангиопатия, хипертония, атеросклероза).билки за кръвоносните съдове

Билки за почистване на кръвоносните съдове:

Най-ефективните билки за отстраняване на холестерола, триглицеридите и други шлаки са:

Безсмъртничето, наричано още  жълт смил (Helichrysum arenarium) съдържа: флавоноиди, калий и магнезий (за укрепване на сърдечния мускул), уникални смоли, танинови компоненти. Използва се за превантивни цели и помага за възстановяване на тялото след сърдечен удар.

Цветовете на детелина ще ви спасят от атеросклероза, ще разтворят и премахнат липидните отлагания в съдовете, ще подействат успокояващо, почистват лимфата. Съдържат витамини на красотата – А и Е, както и основните витамини от група В.

Мента – умерено разширява кръвоносните съдове, кръвоносната система се активира, работи по-пълноценно, пречиства и регенерира, успокоява нервите. Използва се и в прясно състояние в салати и безалкохолни напитки.

Коренът от глухарче  разтваря т.нар холестеролни плаки по кръвоносните съдове. укрепва тяхното здраве. Вземете 200 грама корени, заврете ги в един литър вода, изпийте 50 грама от отварата преди хранене.

Семената от копър: възстановяват еластичността на кръвоносните съдове, намаляват варикозните прояви, нормализират кръвното налягане, подобряват кръвообращението и проходимостта на лумена. Използва се като отвара. Благоприятно влияе на състоянието на съдовете съвместно с приемането на следните билки: офика, цвят от липа, листа от къпини,  пелин.

Противопоказния: Прекомерната консумация на семена може да доведе до редица неприятни симптоми: летаргия, загуба на сила, сънливост, тъй като понижават кръвното налягане.

Растения, които спомагат за подобряване на кръвообращението на мозъка:

Жълт кантарион – облекчава съдовия спазъм, възстановява ендотела – тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма.

Плодове от глог  – подобряване на церебралната циркулация.

Маточина – стимулира кръвообращението на мозъка, насърчава храненето на кората, регулира работата на централната нервна система. Тя може да се добави към фито-напитка, като ароматизатор, който се добавя към черен и зелен чай.

Змийско мляко – помага за подобряване на хемодинамиката в мозъка, да се справи с последиците от инсулт. Една супена лъжица се залива с чаша вряла вода, след 15 минути, пийте една трета.  Останалите две трети изпийте на два равни приема през деня.

билки за кръвоносните съдовеЗдравословна храна:

Не само инфузиите и бульонът от билки имат терапевтични ефекти. Обичайните зеленчукови продукти, които се намират в кухнята на една грижовна домакиня, имат вазоконстрикторни и пречистващи свойства.

Череша – с удоволствие се яде както в прясна форма със заквасена сметана, така и солена. Плодовете съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове.

Полезно е да се консумира див чесън или да направите тинктура на базата на водка: Смесва се една част ситно нарязан чесън в две части водка, престояват 3 седмици в светло място. Прецедете. Пийте 10 капки, смесени с вода. Курсът е 3 седмици. Изсипете половин изчистена и нарязана глава чесън  в 150г алкохол или водка. Поставете на тъмно и хладно място за 10 дни, прецедете, оставете за още 2 дни. Готовата тинктура се приема преди хранене, капят се в 50гр. мляко, 3 пъти на ден. Трябва да започнете с една капка, като при всеки следващ прием се добавя още една. Така шест дни. След това започват да се намаляват с по една за още 5 дни. Тази рецепта е противопоказна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Зеленият и червения лук разширяват кръвоносните съдове, разтварят холестеролните плаки. Включете пресен лук в ежедневната диета и ще се отървете от проблемите със съдовете без химически медикаменти. Една ефективна рецепта е комбинация от 100 грама претоплен на водна баня мед с 200 грама сок от лук. Тази смес трябва да се приема на обяд всеки ден за 50 дни.

Орехи – в смляна форма, яжте една супена лъжица дневно, два месеца. Ще почувствате как ще премине главоболието, артериалното налягане ще се стабилизира, усещанията за болка в краката, свързани с ангиопатията на съдовете ще изчезнат.

Ефективните и вкусни помощници в борбата срещу лошия холестерол и шлаките са подправките: канела, червен пипер, дафинов лист, босилек, копър.

Подобни публикации