Публикации

Билката камшик – ползи и приложение

камшик

камшикКамшикът (Agrimonia eupatoria) е многогодишно тревисто растение от сем.Rosaceae. Среща се из храсталаци, ливади и край пътища в цялата страна.

Стъблото е влакнесто и достига височина до 1 м. Цветовете са жълти, събрани в класовидно съцвeтие. Плодът също е покрит с множество власинки и чрез тях се закача за козината на различни животни и по този начин се разнася на далечни разстояния.

В миналото се е вярвало, че камшикът може да лекува рани, както и да предпазва от зли магии. Англо-саксонците наричали растението Garclive и го използвали за лечение на рани, кожни обриви, както и при ухапване от змии.

Във фолклора на много народи се е смятало, че поставянето на стръкче камшик под възглавницата гарантира дълъг и спокоен сън, който може да бъде прекратен само ако се махне растението. Камшикът се е носел и като амулет за предпазване от зли духове.

Смята се, че видовото име на растението “eupatoria” идва от Митридат Евпатор, цар на Понт, който пръв бил забелязал лековитите способности на камшика.

камшик

Билката има благоприятен ефект при заболявания на черния дроб и може да регулира дейността му, както и тази на жлъчката. Подходяща е при диария и други неразположения, свързани със стомашно-чревния тракт.  Подпомага храносмилането и асимилацията на хранителните вещества. Оказва благоприятен ефект и при неразположения на уринарния тракт като цистит.

Основните биологично-активни вещества, които се синтезират от камшика са фенолни киселини, флавоноиди, елагитанини. От флавоноидите е установено наличието на деривати на кварцетина и кемферола, което обуславя антиоксидантните свойства на билката и я прави добро средство за пречистване на организма и поддържане на тонус. От флавоните преобладават лутеолин и апигенин, които имат изразена противовъзпалителна активност. В големи количества се открива агримонина, което е и основен представител от групата на елагитанините.

Химичният състав на камшика прави екстрактите от него подходящи и за външна употреба, основно при кожни заболявания и рани. Благоприятното действие в такива случаи се дължи на наличието на апигенина, който е с изразена противовъзпалителна активност.

Установено е, че екстракти от камшик инхибират формирането на биофилм в устната кухина и може да се използва като вода за уста, тъй като има и освежително действие. Също така е установено, че растението проявява и антивирусна активност.

Освен за медицински цели, камшикът е и добър източник на жълт пигмент и цветовете му могат да се използват за багрене на различни тъкани.

Използваемите части на растението са листата и цветовете, като трябва да бъдат събирани по време на цъфтеж и преди да се е оформил плодът на растението.

Подобни публикации